Werkwijze
Werkwijze Termaat Stichting
De Theodora Wilhelmina Termaat Stichting (“Termaat”) is als verhuurder van woonruimte gebonden aan de regels van de Wet goed verhuurderschap zoals deze per 1 juli 2023 gelden. In het kader van deze wet dienen wij als verhuurder bij het aanbieden van appartementen te beschikken over een werkwijze die gericht is op het voorkomen van woondiscriminatie. Hieronder zetten wij uiteen hoe Termaat uitvoering geeft aan deze regels.
De toewijzingsprocedure
Termaat onderschrijft volledig haar wettelijke verplichting om woondiscriminatie te voorkomen en dit ook actief tegen te gaan. Termaat is een stichting met het ideële doel om zelfstandig functionerende senioren met affiniteit met vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en solidariteit een passend en veilig appartement aan te bieden.
Voor de toewijzing van een appartementen aan een huurder hanteert Termaat een heldere en transparante selectieprocedure. Daarbij maken wij geen onderscheid tussen de huurkandidaten op basis van criteria die niet relevant zijn voor de huur van een appartement. Iedereen kan via de website van Termaat (www.termaathuis.nl) aangeven belangstelling te hebben voor appartementen van Termaat die vrijkomen. Hierna behoort een persoonlijke kennismaking en notitie van uw interesse tot de mogelijkheden.
Appartementen die beschikbaar zijn voor de verhuur worden op de website van Termaat geplaatst. Kandidaten die zich reeds eerder hebben aangemeld, ontvangen hierover per e-mail bericht, waarna zij zich kunnen aanmelden voor het vrijgekomen appartement. Hiervoor geldt geen leeftijdsgrens, maar omdat Termaat een stichting is die zich tot doel stelt om appartementen te verhuren aan 70-plussers, senioren die geheel zelfstandig kunnen functioneren en wonen, en het wooncomplex hierop volledig is ingericht, heeft Termaat een objectieve rechtvaardiging om kandidaat-huurders te weigeren als zij hieraan niet voldoen en de leeftijd van 70 jaar te boven zijn gegaan.
Voor een vrijgekomen appartement wordt een selectie uit de reacties van de belangstellenden gemaakt op basis van objectieve criteria. Deze criteria zijn:
- De eis dat belangstellende zelfstandig het gehuurde kan bewonen, al dan niet bevestigd middels een medische verklaring;
- De termijn (max. 5 jaar) waarbinnen belangstellende wil c.q. kan verhuizen;
- De leeftijd en mobiliteit van belangstellende;
- De mate waarin belangstellende in staat is om, samen met de mede bewoners, medewerkers en het bestuur, het waardevolle evenwicht tussen leven in een gemeenschap en de individuele onafhankelijkheid te bewaken.
- Het vermogen van belangstellende om samen met bewoners en de medewerkers bij te dragen aan de evenwichtige en harmonieuze sfeer binnen het Termaat huis;
Bij meerdere belangstellenden die op grond van deze criteria in aanmerking komen voor het vrijgekomen appartement, zal door het bestuur een keuze worden gemaakt, waarbij gemotiveerd wordt waarom de gekozen huurder objectief bezien het meest geschikt lijkt op grond van de (statutaire|) doelen van Termaat en de bestaande woongemeenschap. De belangstellende die helaas niet voor het beschikbare appartement in aanmerking komen, ontvangen daarvan per e-mail een bericht. Termaat neemt in de nieuwe huurovereenkomsten uitdrukkelijk op dat de keuze voor de huurder op basis van de hiervoor omschreven selectiecriteria tot stand gekomen is. Termaat behoudt zich overigens wel het recht voor om de selectieprocedure tussentijds te wijzigen indien daartoe naar haar inzicht aanleiding toe bestaat, uiteraard in overeenstemming met de Wet goed verhuurderschap.
Het verbod op intimidatie
Termaat onthoudt zich van iedere vorm van intimidatie richting haar huurders. Termaat staat voor openheid en transparantie richting haar huurders. Termaat benadrukt dat zij als professionele verhuurder gehouden is om zich als goed verhuurder op te stellen en dit ook behoort te doen.
De waarborgsom
Termaat heeft de nieuwe huurovereenkomsten voor wat betreft de hoogte van de waarborgsom aangepast. De waarborgsom bedraagt ten hoogste tweemaal de maandelijkse kale huurprijs. In de nieuwe huurovereenkomsten is verder opgenomen dat de waarborgsom binnen 14 dagen na het einde van de huurovereenkomst aan de huurder wordt gerestitueerd. Indien ten tijde van de eindoplevering sprake is van aan de huurder toe te rekenen schade aan het gehuurde of als de huurder een betalingsachterstand heeft met betrekking tot de huurprijs, servicekosten of energieprestatievergoeding, wordt de waarborgsom binnen 30 dagen na het einde van de huurovereenkomst gerestitueerd met verrekening van de door de huurder verschuldigde bedragen en kosten.
Het schriftelijk vastleggen van de huurovereenkomst
Termaat sluit iedere huurovereenkomst schriftelijk. Iedere huurovereenkomst met alle daarbij behorende bijlagen wordt in tweevoud opgemaakt, zodat de huurder te allen tijde hierover kan beschikken.
Informatieverstrekking aan de huurder over rechten en plichten
Termaat heeft haar nieuwe huurovereenkomsten aangepast, zodat deze voldoen aan de informatieverplichtingen van de verhuurder op grond van de Wet goed verhuurderschap. Als bijlage bij de nieuwe huurovereenkomsten wordt de geactualiseerde toelichting van het ROZ-model Woonruimte 2017 gevoegd (te raadplegen via: www.roz.nl). Deze toelichting voldoet aan de informatieverplichtingen die Termaat als verhuurder op grond van de Wet goed verhuurderschap heeft. Als bijlage wordt verder, naast deze factsheet, een nader informatiedocument aangehecht dat aanvullende informatie aan de huurder verstrekt, een en ander conform de Regeling goed verhuurderschap.
Servicekosten
Termaat brengt geen servicekosten in rekening op een wijze die in strijd is met de artikelen 7:259 en 7:261 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Termaat specificeert in alle huurovereenkomsten welke kosten als servicekosten en welke kosten als voorschot voor nutsvoorzieningen worden berekend. Termaat stuurt iedere huurder jaarlijks een eindafrekening van deze kosten in overeenstemming met artikel 7:259 lid 2 BW.
Bemiddelingskosten verhuurmakelaar
Termaat treedt niet op als verhuurmakelaar en brengt dan ook geen dubbele bemiddelingskosten in rekening.